35 éves jubileumi ünnepség a Parlamentben

35 éves jubileumi ünnepség a Parlamentben

 

Szövetségünk nagyszabású ünnepséget szervezett november 30-án a Parlament Felsőházi termében, amellyel megalakulásunk 35. évfordulóját ünnepeltük, közel 300 meghívott körében. A rendezvénnyel egyúttal az elkövetkező december 3-ai Fogyatékos Emberek Világnapja előtt fejeztük ki tiszteletünket.


A múltba visszatekinteni – és törekvéseinket, terveinket, hibáinkat tisztán látni – sohasem egyszerű feladat, különösen akkor, ha egy szervezet történetéről van szó. Az ÉFOÉSZ 1981-ben szülői és érintett fiatalok kezdeményezésére alakult, akik úgy érezték, hogy érdekképviseletük nemcsak magán-, hanem igenis közügy, amelyre fel kell hívni a társadalom figyelmét. Az eltelt 35 év alatt Szövetségünk országos szintűvé vált és számos megyében képviseli, segíti, támogatja az értelmi fogyatékossággal élő embereket és családjaikat. Ahogyan Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is kiemelte az ünnepségen: „Az ÉFOÉSZ-nak megkerülhetetlen szerepe volt abban, hogy egy egyszeri bátor kezdeményezés 2016-ban társadalmi üggyé vált.”

Gyene Piroska elnök asszonyunk örömmel köszöntötte a közel 300 résztvevőt – szociális szakembereket, támogatókat, érintetteket – akik Magyarország egész területéről és a határon túlról is érkeztek az ünnepségre. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Mátrai Márta, az Országház háznagy-asszonya is, illetve fellépésével színesítette műsorunkat Eperjes Károly, Kossuth és Jászai-Mari díjas színművész is. Az ünnepély egyik emelkedett pontja az idei Göllesz Viktor Ösztöndíjak átadása volt. Idén is öt olyan tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalt díjaztunk, akik tehetségükkel, szorgalmukkal kiemelkedőt alkottak az élet valamely területén; legyen szó a tanulásról, a művészetekről, a sportról,  a munkáról vagy az önérvényesítésről.

A Göllesz Viktor Ösztöndíj 2016-os díjazottjai:

Vikor Anna – tanulás kategória

Vikor Imre – munka kategória

Csonka Alexandra – művészet kategória

Szabó Linda – sport kategória

Gergelics Diána – önérvényesítés kategória

Az ünnepség végén az ÉFOÉSZ azon munkatársait, helyi szervezeteinek tisztségviselőit díjazta, akik munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy Szövetségünk hatékonyan, sikeresen és a továbbiakban is ugyanolyan jól működjön, mint ahogy azt a kezdetekkor az alapítók megálmodták.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnök asszonyának szavai pontosan és méltón reflektáltak azokra a mindenkori közös célokra, amelyek a mai napig lendületben tartják Szövetségünket: „Mi az élet minden területén, erős, magabiztos értelmi fogyatékos embereket szeretnénk látni, akik annyi és olyan támogatást kapnak a mindennapi életükhöz, amennyire szükségük van és ezzel együtt természetesen, a maga teljességében tudják megélni az életüket, éppúgy, mint bárki más.”

Képek az ünnepségről és a díjátadóról a galériában elérhetőek.