A Dunántúlon is elindul a nagy sikernek örvendő Speciális Filmszemle

A Dunántúlon is elindul a nagy sikernek örvendő Speciális Filmszemle

Harmincnyolc alkotást mutatnak be Szombathelyen a Dunántúli Speciális Filmszemle keretében. Az eseményre fogyatékossággal élő alkotók, értelmileg akadályozott emberek és autizmussal élők pályaműveit válogatták be.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület mindeddig hétszer rendezte meg a Magyar Speciális Független Filmszemlét, melynek sikerét jól jelzi, hogy előző évben már erős nemzetközi felhozatalból válogathatott a nézőközönség. Ugyan a nyolcadik alkalomra csak novemberben kerül sor, az alkotóknak és az érdeklődőknek jó hír, hogy a rendezvény szervezői a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével együttműködve 2022. május 25-én első alkalommal rendezik meg a Dunántúli Speciális Filmszemlét. A kezdeményezésnek a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ ad helyet.

Az eseményre a szervezők fogyatékossággal élő alkotók, értelmileg akadályozott emberek, autizmussal élők pályaműveit válogatták be. Feltétel volt, hogy ezen művek hossza nem haladhatja meg a 30 percet, de az alkotók a téma megkötése nélkül, bármilyen műfajú filmmel nevezhettek. A zsűri tagjai közt megtaláljuk Erdélyi János, Balázs Béla-díjas filmrendezőt, Horváthné Somogyi Ildikó gyógypedagógust, az ÉFOÉSZ alelnökét és Szabó Tibor színművészt, a Weöres Sándor Színház igazgatóját.

Az MMIK-ban már most is látogatható az eseményhez kapcsolódó rajz- és fotókiállítás. A rajzok egy felső és alsó tagozatosok számára meghirdetett verseny kereti köz készültek és  “Így látom én a fogyatékkal élő embereket” címen hirdették meg a szervezők. Az elkészült munkákat a filmszemlével egyidőben értékeli a zsűri. A fotókiállítás a a speciális filmesekről szól. A Vincze András által készített sorozat 26 képből áll, melyeken mind a speciális filmes alkotók láthatóak alkotómunka közben, vagy egy-egy rendezvényen. Ezeket a képeket egészen május 30-ig tekinthetik meg az ide látogatók. A filmszemlén pedig összesen 38 filmet mutatnak majd be. Ezeket két részletben vetítik le. Az első blokk alkotásait délelőtt 9:30-tól lehet megnézni, a második etap pedig egy órakor veszi kezdetét. Az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra délután négykor kerül majd sor.

A Dunántúli Speciális Filmszemle részletes programja itt érhető el.

A borítókép forrása: Magyar Speciális Mozgókép Facebook-oldala