A közös megoldás mindenkinek segítség – előadás a KÉK-ről

A közös megoldás mindenkinek segítség – előadás a KÉK-ről

Március 24-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, március 27-én pedig az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar vendégei, meghívott előadói voltunk. Mindkét alkalommal a könnyen érthető kommunikációról beszélgettünk a kurzusokon résztvevő gyógypedagógus hallgatókkal. Szegeden Horváth Péter, Budapesten pedig Katona Vanda egyetemi oktatók meghívására érkeztünk, mindkét lehetőséget köszönjük.

Az ÉFOÉSZ mindenkori alaptézise, hogy csakis maguk az értelmi fogyatékossággal élő emberek tudják hitelesen képviselni saját érdekeiket, vágyaikat, ezért Czakó Tibor szakmai referensünk mellett Bercse László társelnökünk, s Sallai Ilona érdekvédelmi tanácsadónk vállalta az előadás oroszlánrészét.

Az előadások első felében Sallai Ilona ismertette, hogy mit jelent az önérvényesítés a gyakorlatban, és neki, mint önérvényesítőnek milyen feladatai vannak a munkája során.

Bercse László pedig a könnyen érthető kommunikáció legfontosabb szabályairól és azok kialakulásáról beszélt. Elmondta azt is, hogyan és mennyiben segíthetik a könnyen érthető információk az értelmi fogyatékossággal élő embereket az önálló életvitelben, legyen szó a számlák nyelvezetének egyszerűsítéséről vagy bármilyen informatív prospektus, tájékoztató füzet átírásáról.

Az előadások után az önérvényesítők és a hallgatók egy nem könnyen érthető formában készült cikk könnyen érthető változatát készítették el közösen. A hallgatók és az oktatók mindkét esetben aktívan részt vettek a közös munkában. A feladat után sok kérdést tettek fel, így izgalmas beszélgetések alakultak ki, amiket ezúton is nagyon köszönjük.

Reméljük, hogy a jövőben is lesz alkalmunk a közös együttműködésre, hiszen különösen fontos, hogy a szakma leendő gyógypedagógusai tisztában legyenek azzal, hogy mennyit és milyen sokat számít a “szavak ereje” az értelmi fogyatékossággal élő emberek életében.

Minden embernek joga van ahhoz, hogy akadálymentesen jusson hozzá azokhoz az információkhoz, amelyekre szüksége van- és amelyek érdeklik.