Én is képes vagyok rá! – kirándulás és akció Királyréten

Én is képes vagyok rá! – kirándulás és akció Királyréten

Hat közös alkalom után vegyes érzelmekkel vágtunk neki a csoportfoglalkozásunk záróakciójának. Egyszerre voltunk szomorúak és elégedettek, hiszen amióta megalakult az ÉFOÉSZ Diszkrimináció Ellenes csoportja, egy fantasztikus csapat kovácsolódott össze a foglalkozások ideje alatt. A résztvevők – Attila, Ilona, Pali és Kati – mindannyian lelkesek, aktívak, együttműködőek voltak, pedig a választott témák eleinte bizony nem voltak könnyűek. Nem voltak hétköznapiak. Tabukat döngettünk. A csoport lezárása így keserédes pillanatokat is tartogatott számunkra.

Beszélgettünk a diszkriminációról – akár saját tapasztalat alapján -, a sztereotípiákról, előítéletekről, kiderítettük, hogy kinek mi is a szociális identitása, s a legutolsó alkalommal egy olyan szociális értéket képviselő akciót szerveztünk, amivel megmutathattuk: mi is tudunk tenni a környezetünkért!

Május 7-én, szombaton, egy egész napos kirándulás keretében elvonatoztunk Kismarosra, onnan pedig kisvasúttal Királyrétre, hogy egy rövidebb túraútvonalat megtisztítsunk az utunkba akadó szeméttől. Meglepetésünkre nem volt sok dolgunk, de azért előkerültek a szemeteszsákok és gumikesztyűk, hiszen azért koszos zsebkendőkből, eldobott chipses zacskókból, csikkekből éppen eleget találtunk.

A 2 órás séta alkalmával körbejártuk a királyréti horgász tavat, a mellette lévő ösvényt, az erdőben távolabb eső tisztáson pedig meg is pihentünk. Nagyszerű élmény volt mindannyiunknak, hiszen a közösen eltöltött idő mellett a résztvevő értelmi fogyatékossággal élő fiatalok megerősödtek mindabban, hogy tetteik, gondolataik és cselekedeteik igenis számítanak a környezetüknek, legyen szó akár arról, hogy képviseljük önmagunkat, azt akik vagyunk vagy arról, hogy óvjuk és védjük közös értékünket, a természetet.