Europe in Action 2016 – Nemzetközi konferencián jártunk

Europe in Action 2016 – Nemzetközi konferencián jártunk

Május 25-28 között rendezte meg az Inclusion Europe Lisszabonban a Europe in Action 2016 konferenciát. A konferenciát a szervezet minden évben megrendezi, az idei évben tematikája az inklúzív oktatás és a család köré épült. A résztvevők körülbelül 200-an voltak, főként szakmabeliek, szociális- és fogyatékosságügyi területen dolgozó szakemberek, s nagy számban képviseltették magukat érintettek, értelmi fogyatékossággal élő emberek is.

Szövetségünktől elnökünk Gyene Piroska, Czakó Tibor szakmai referens, Bercse László és Sallai Ilona önérvényesítők utaztak ki Portugáliába, hogy jelenlétükkel és hozzászólásaikkal képviseljék az ÉFOÉSZ-t. A konferencia info-kommunikációs akadálymentesítése hiánytalan volt: a résztvevők könnyen érthetően megfogalmazott prospektusokból, programfüzetekből tájékozódhattak a szekcióülésekről. László és Ilona az első napon részt vett, egy külön, csak az önérvényesítő fiatalok számára rendezett ülésen, ahol különböző nemzetek fiataljaival találkozhattak, akik hasonlóképpen gondolkodnak az önérvényesítés fontosságáról a fogyatékosságügyben. A programon részt vettek angol, francia, német, olasz, belga, román, cseh és kanadai fiatalok is. A beszélgetés az önálló életvitel témája köré épült, ahol László és Ilona is többször felszólalt. Ahogyan Laci fogalmazott “Az önálló életvitel nagyszerű lehetőség arra, hogy élesben kipróbáljuk önmagunkat, megtanuljuk helyzeteket kezelni.”

A konferencia második napján egy drámapedagógiai foglalkozáson vették részt küldöttjeink, ahol az érzelemkifejezést gyakorolták; hangszerekkel vagy anélkül, gesztusokkal, mozdulatokkal, zenével. A közös élménye mindenki számára feltöltődést jelentett, különösen az egész napos beszélgetéseket, szekcióüléseket követően. Az Európai Önérvényesítők Platformja ez alkalomból új tagokat vett fel maguk közé, ahol mi is – mint tagszervezet – szavazatunkkal segítettük a helyen döntést.

A konferencia azért is volt igazán fontos Szövetségünk számára, mivel önérvényesítő tagozatunk idén nyáron fog újra indulni, így fontosnak éreztük, hogy az érintett fiatalok saját maguk tapasztalhassák meg más országok jó- vagy rossz gyakorlatait, lássák, hogy külföldön miként is működnek hasonló kezdeményezések.

A sűrű programok mellett egy kis városnézés is belefért a három napba, így munkatársaink a szakmai ismeretek elsajátítása mellett ki is kapcsolódhattak, számos élménnyel gazdagodva.