Megvalósul az ENSZ Egyezmény?-Önérvényesítők kérdeztek

Megvalósul az ENSZ Egyezmény?-Önérvényesítők kérdeztek

Magyarországnak 2017-ben kell beszámolnia arról, hogyan tesz eleget az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményében foglalt kötelezettségeinek. A felülvizsgálat első lépéseként az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogaival Foglalkozó Bizottsága kérdéseket tesz fel Magyarország Kormányának. Ahhoz, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, valamint az ÉFOÉSZ Központban működő Önérvényesítő Csoport tagjai is küldtek javaslatokat a Bizottság részére. A kérdések megfogalmazásában együttműködtünk a tapolcai önérvényesítőkkel, akik nagyintézményből költöztek ki és már önálló életet élnek a megfelelő segítséggel

Az Önérvényesítő Csoport tagjai elsősorban az Egyezmény 19. cikkével foglalkoztak, ami az Önálló Életvitelről és a társadalomba való befogadásról szól. Az Önálló életvitel hazai megvalósulásával kapcsolatban többek között a következő nehézségeket emelték ki:

• Magyarországon nagyon sok fogyatékossággal élő ember lakik nagyintézményben, ahol nincsen lehetőség az önálló életre.
• Az önálló életvitelhez munkahely és pénz szükséges, hogy fenn tudjuk tartani magunkat. Magyarországon kevés olyan munkahely van, ahol értelmi fogyatékossággal élő emberek dolgozhatnak.
• Az érintettek nem kapnak megfelelő támogatást ahhoz, hogy önállóan tudjanak élni.
• A többségi társadalom nem eléggé befogadó.
• Az önálló élethez önálló döntések szükségesek. Magyarországon ugyan létezik a támogatott döntéshozatal, mint a gondnokság lehetséges alternatívája, de azt tapasztaljuk, hogy ezt nem sokan veszik ezt igénybe.

A tárgyalt problémák részletes leírása és az ide tartozó kérdések megtalálhatóak az ENSZ Bizottságnak küldött javaslatban. A dokumentum letölthető innen.

Az önérvényesítők egy videót is készítettek, amiben felteszik a kérdéseiket. A videót itt lehet megnézni.