Mi történt az elmúlt egy évben a 2022-es Göllesz Viktor Ösztöndíjasokkal?

Az ÉFOÉSZ 2022. márciusában, a Szövetség 40.-ik születésnapi ünnepségén osztotta ki a Göllesz Viktor Ösztöndíjakat a Szépművészeti Múzeumban. Hat kiváló fiatal öt kategóriában kapott elismerést és egy évig tartó ösztöndíjat. Az ÉFOÉSZ célja, hogy az ösztöndíjjal elismerje a magyarországi értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességeit és támogatást nyújtson azok továbbfejlesztésében.

Tavaly az ösztöndíjak átadása után már bemutattuk a nyerteseket. Most pedig újra felkerestük mind a hat díjazottat és interjút készítettünk velük arról, hogyan telt az elmúlt egy évük az Ösztöndíj elnyerését követően.

 

MŰVÉSZET KATEGÓRIAMÁTÉ BARBARA

Barbi textilművészetet és bőrtárgykészítést tanult az iskolában, és ennek megfelelően az elmúlt egy évben is rengeteget kézműveskedett. Ösztöndíjából különböző kreatív eszközöket vásárolt. Például különféle színű sütőgyurmákat. Az elmúlt évben kitanulta a zsugorfóliázás technikáját is. Leggyakrabban ékszereket készít belőle vagy játéktárgyakat. Ezeket főként ajándékba csinálja. Nagy vágya, hogy egyszer majd ne csak barátainak és családtagjainak készítsen kézműves tárgyakat, hanem ezeket a különleges termékeket el is tudja adni és megélhetést biztosítson magának.

Az elmúlt egy évben az ösztöndíjából nagyon szeretett volna az eszközök vásárlásán túl kézműves tanfolyamokra is eljutni, hogy újabb technikákat sajátíthasson el, de egyelőre ezek még váratnak magára. Idén biztosan elmegy majd valamilyen képzésre, most leginkább a ruhavarrás foglalkoztatja, azt szeretné kitanulni.

Barbi a beszélgetésünk végén külön kiemelte, hogy írjuk le, milyen hálás, hogy követjük a történetét.

Sok sikert kívánunk Barbinak! Reméljük hamarosan eljut a vágyott tanfolyamokra!

 

MŰVÉSZET KATEGÓRIAKURUCZ ANNAMÁRIA

Annamária még ma sem tud szóhoz jutni, hogy tavaly megnyerte a Göllesz Viktor ösztöndíjat. Az ösztöndíj művészet kategóriájának másik győzteseként célja az volt, hogy azt intenzívebb zenei fejlesztésre, tanulásra használja fel.

Az elmúlt egy évben sikerült ezt a célt elérnie, sokkal gyakrabban jutott el a számára akkora örömet és lelkesedést adó zongoraórákra, mint korábban. Jelenleg épp egy menüettet tanul Kageltől. A zongoraórák annyira a mindennapi élet részét képezték az elmúlt egy évben, hogy ha valamiért elmaradtak, nagyon hiányolta azokat.

Több fellépése is volt az elmúlt egy évben. Amikre szívesen emlékszik ezek közül, azok a tavaly karácsonykor a helyi idősek otthonában tartott előadása volt és az ÉFOÉSZ 40 éves fennállásának megünneplésén való fellépése, ami Budapesten a Szépművészeti Múzeumban volt. Fellépései során leggyakrabban tanárával Csupor Balázzsal együtt négykezest adnak elő, de gyakran ad elő egyedül is, ilyenkor is nagyon magabiztos a színpadon. A zongorázás mellett Annamária továbbra is szívesen szaval, az elmúlt egy évben többször lépett fel versmondóként is.

Nagyon sok sikert, zeneórát és fellépést kívánunk Annamárianak!

 

SPORT KATEGÓRIAFLÓRIÁN LAURA

Lauráról pont a vele való beszélgetésünk napján derült ki, hogy elérte legnagyobb álmát és már biztosan részt vehet az idei nyáron Berlinben megrendezendő Speciális Olimpiai Játékokokon. Gyors úszásból 50 méteren fog versenyezni. Fantasztikus eredmény, innen is nagy örömmel gratulálunk neki! Annál is inkább, mert a Göllesz Viktor ösztöndíját is ennek a célnak az elérésére szerette volna felhasználni. Ösztöndíjából rengeteg féle eszközt, többek közt csapat hátizsákot, békatalpat, úszódeszkát, úszódresszeket vásárolt magának, amik az edzséseket és a versenyzéseket is támogatják majd. Az elmúlt egy évben is keményen edzett, heti háromszor, három különböző helyen, úszás és erőnléti edzések váltották egymást.

Az elmúlt egy év számos versenye közül kiemelkedik az, amikor a Duna Arénában az Úszó Világbajnokság során, két futam között, több úszó legendával, például Wladár Sándorral és Cseh Lászlóval úszhattak együtt. Nagyon nagy élmény volt számára.

Mindezek mellett a tavalyi évben elnyerte az óbudai “Jó tanuló, jó sportoló” díjat is, mivel iskolájában is kiemelkedő eredményeket ért el.

Még egyszer gratulálunk Laurának és nagyon drukkolunk neki júniusban!

ÖNÉRVÉNYESÍTÉS KATEGÓRIAPÁL SÁNDOR

Az elmúlt egy évben nagyon sok minden történt Sándorral. Egyik legkedvesebb emléke a már több éve megrendezett Szelidi-tavi tábor, ahol önérvényesítő társaival együtt töltött el egy hetet. A táborba belefért szórakozás, szakma – vagyis az önérvényesítésről való beszélgetés – és hobbyja a fotózás is.

Szakmailag az ÉFOÉSZ Támogatott Döntéshozatal Konferenciáját emelte ki az elmúlt egy év eseményeiből, ahol mint önérvényesítő beszélt arról, hogyan éli mindennapjait. Két társával beszélt a teljes plénum előtt. A konferencia kísérőrendezvényeként nyílt meg az a fotókiállítás, ahol Sándornak is több képe megjelent. Sándor kedvenc saját képét egy kamionról készítette.

Ösztöndíját is hobbyjának, a fotózásnak szentelte. Épp az elmúlt hetekben vásárolta meg azt a „szép, komoly fényképezőgépet” – ahogy ő fogalmazott, amivel egészen új utak nyílnak számára a fotózásban. Eddig mobiltelefonjával fotózott, most pedig megvásárolt egy tükörreflexes, objektívvel, adathordozóval ellátott nagyon komoly fényképezőgépet. Ahogy ő mondja, várhatóan nagyot fog tudni fejlődni a technikája és „szebb, tisztább, élesebb” képeket fog tudni készíteni vele. Nagy vágya, hogy ha elsajátította az új fényképezőgép használatát, akkor kedvenceit, a járműveket fotózza majd vele. Ezen kívül szeretne a természetben fotózni illetve bármit lencsevégre kapni, ahol jár vagy ami történik vele.

Sok-sok fotózással töltött, izgalmas élményt kívánunk Sanyinak!

 

MUNKA KATEGÓRIAFÁTH KRISZTOFER

Krisztofer az elmúlt egy évben is hű maradt nyertesi címéhez, továbbra is kiemelkedő teljesítményt nyújt a munka terén. Azon kívül, hogy folyamatosan van munkája, arra is jutott energiája, hogy jövőbeli terveit egyengesse és masszőr karrierje felé tegyen meg lépéseket.

Jelenleg egy varrodában dolgozik, ahol főként bontásokat végez és szivaccsal töm ki dolgokat valamint hamarosan a mecseki kisvonatnál fog kisegítő feladatokat ellátni. Emellett továbbra is részt vesz érzékenyítő programokon is, így támogatva sorstársait.

Mindezek mellett az elmúlt egy évben a svédmasszázs tanfolyam elvégzése után levizsgázott abból így még közelebb jutott álmához, hogy egyszer csak masszázzsal foglalkozhasson. Az ösztöndíját is ennek a célnak az élérésére szentelte. Saját maga felújította szobáját, kifestette, átrendezte és a masszázshoz szükséges eszközöket is beszerezte. Masszázságyat, hősugárzót, speciális fülhallgatót, masszázsolajakat és lepedőket vásárolt. Egyelőre barátokon és ismerősökön gyakorolja masszázstudását, de a későbbiekben szeretné saját vállalkozását is elindítani.

Sok sikert kívánunk Krisztofernek és reméljük, minél hamarabb sikerül elindítania a saját vállalkozást!

 

TANULÁS KATEGÓRIAKADLICSKÓ KRISTÓF

Az elmúlt egy évben Kristóf is hű maradt nyertesi címéhez. Továbbra is kimagaslóan teljesít iskolájában, szorgalmas és motivált céljai elérésében. Iskolájában végre elkezdődtek azok a kurzusok, amik igazán érdeklik és amivel később foglalkozni is szeretne: elindultak az udvaros és a palántázási ismeretek tantárgyak. Ezeken a területeken rengeteget tanult mind elméletben, mind gyakorlatban. A palántázás és ültetés mellett a téli időszakban az iskola konyhájában megtanulta a leszedett termések, termények feldolgozását is. Készítettek lekvárt, szörpöt, teákat. Mind nagy élmény és tapasztalat volt Kristóf számára.

Az iskolai életen túl, az elmúlt egy évben nagy esemény volt Kristóf életében az ÉFOÉSZ által Kaposváron szervezett Támogatott Döntéshozatal Konferencia is, ahol önérvényesítőként arról beszélt a teljes közönség előtt, hogy mit jelent és miért is fontos számára az önállóság. Nagyon jelentős dolog, hogy kiállt ennyi ember elé és mesélt magáról, amit többek közt az is segített, hogy a különböző önálló életviteli workshopok során társaival és segítőivel már előtte sokat beszélgettek hasonló témákról, önbizalma megerősödött.

Ösztöndíját egy laptop vásárlására fordította. Ez sokat adott a mindennapi életminőségének javulásához. A laptopot leginkbb a barátaival való beszélgetésre, tanulásra, zene hallgatásra és játékra használja. A számítógép használata nagyban megkönnyítette neki a barátkozást is illetve a már említett konferenciára való felkészülést. Önállóságában és önbizalmának megerősítésében is sokat segített az eszköz.

Sok sikert kívánunk Kristófnak! Reméljük továbbra is ilyen nagy örömmel tanul majd!