Önérvényesítőink előadást tartottak az ELTE Gyógypedagógiai Karán

Önérvényesítőink előadást tartottak az ELTE Gyógypedagógiai Karán

Az ÉFOÉSZ Önérvényesítő Csoportja könnyen érthető kommunikáció és önérvényesítés témában tartott előadást az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar mester képzéses hallgatóinak. 

Sallai Ilona, az Önérvényesítő Csoport egyik alapító tagja az önérvényesítők munkáját és céljait mutatta be és felhívta a hallgatók figyelmét arra, hogy az önérvényesítés módszereinek átadásával lehet az érintetteket megtanítani a saját érdekeik képviselésére és hozzáfűzte, számára azért fontos a saját jogainak megismerése és készségei folyamatos fejlesztése, mert így a megszerzett tudást át tudja adni a társainak is.

Emellett, arról is beszámolt, hogy míg Magyarországon többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült még kialakítani közvetlen kommunikációt a szakpolitikai döntéshozókkal, addig európai konferenciákon már több alkalommal sikerült az önérvényesítőknek Európai parlamenti képviselőkkel vagy az Európai Bizottság szakmai felelőseivel párbeszédet kezdeményezniük.

Bercse László, az ÉFOÉSZ Társelnöke előadásában a könnyen érthető kommunikáció alapelveit ismerhették meg a hallgatók, szerinte a könnyen érthető hírek és cikkek elterjedésével a fogyatékossággal élők minél több és érthetőbb információhoz férhetnek hozzá, ami elengedhetetlen eszköze annak, hogy a társadalom aktív szereplőivé váljanak.

Ennek ellenére az a tapasztalata, hogy itthon szinte semmilyen médium nem használja ezt a kommunikációs formát, ezért is olyan hiánypótló az Együtt Velünk weboldalunk kezdeményezése, hogy olyan komoly hazai és nemzetközi politikai-jogi témákról tájékoztassa könnyen érthetően a fogyatékossággal élő embereket, amik a mindennapi életüket befolyásolják, sokszor meghatározzák.

Az önérvényesítők Horváth Péter László professzor meghívásával vettek részt a Fogyatékosságügyi politika című órán, akivel már második éve működünk együtt az ELTE Bárczi Karán és a Szegedi Egyetem Gyógypedagógiai Intézetében az önérvényesítés és a könnyen érthető kommunikáció módszerének terjesztésében és oktatásában.