Kezdetét vette a Varázsceruza- Legyen idén még több mosoly! jótékonysági gyűjtés

Második alkalommal indít jótékonysági akciót a Civilút Alapítvány az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) együttműködésben. A Varázsceruza – Legyen idén még több mosoly! nevű kezdeményezés sajtótájékoztatóján jártunk.

A Civilút Alapítvány tavaly hirdette meg először a Varázsceruza – Rajzolj mosolyt! nelnevezésű jótékonysági akciót, melynek keretében értelmi fogyatékossággal élő fiataloknak gyűjtöttek össze különböző rajzeszközöket. Az adományok nem csak mosolyt csaltak a gyermekek arcára, de művészetterápiás célokra is hasznosíthatóak voltak. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy végül 6265 csomag rajzeszközt sikerült összegyűjteni. Az adományokat végül az ÉFOÉSZ és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) juttatta el az érintetteknek.

A kezdeményezés sikerén felbuzdulva idén ismét megszervezik a gyűjtést, így bárki, aki szeretne adományozni az mostantól egészen szeptember 10-ig élhet a lehetőséggel. Elmentünk az eseményt meghirdető sajtótájékoztatóra, melyet a XII. kerületben található, csodás hangulatú Bake My Day Hegyvidék pékségben szerveztek meg. A helyszínválasztás nem véletlen, a szervezők olyan helyet kerestek, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a megváltozott képességű személyek foglalkoztatására. A Bake My Day pedig pontosan ilyen, hiszen alkalmazottaik 60-70%-a megváltozott munkaképességű ember.

Az első felszólaló Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány Kuratóriumának tagja volt, aki elmondta, hogy a jótékonysági eseményt a pandémia hatására indították el. „Az ÉFOÉSZ 1992 óta folyamatosan megszervezi a Sérült Gyerekek Napját, de 2020-ban a járványügyi helyzet miatt erre nem kerülhetett sor. Ennek apropóján jött az ötlet, hogy egy együttműködés keretében a két szervezet valahogy mégis mosolyt tudjon csalni az intézményekben maradt gyermekek arcára.” Hozzátette, reméli, hogy a kezdeményezésből hagyományt tudnak teremteni, hiszen az első visszajelzések igazán pozitívak voltak.

A gyűjtés népszerűsítésében – az előző évhez hasonló módon – az ismert énekesnő, Pintácsi Alexanda “Szandi” is részt vesz. A művésznő kifejtette, hogy nagy örömére szolgált a felkérés, hiszen anyaként és ismert személyként kettős felelősséggel viseltet a gyermekeket segítő programok iránt. Mint mondta „fontos nyomatékosítani, hogy vannak fogyatékossággal élő embertársaink és nekünk kötelességünk segíteni őket.”

A sort az ÉFOÉSZ elnöke Gyene Piroska zárta, aki emlékeztetett, hogy a szervezet Civilúttal és Szandival való együttműködése nem a Varázsceruzával kezdődött, annál jóval régebbre nyúlik vissza. Szandi például „már évekkel ezelőtt is csatlakozott egyéb kezdeményezésekhez. Korábban a támogatott lakhatásban lakóknak is adott egy koncertet.” Gyene Piroska hozzátette, reményei szerint idén személyesen is át tudják adni az összegyűlt rajzeszközöket a fiataloknak, mivel erre múlt évben a járvány miatt nem kerülhetett sor. Az esemény zárásaként a három felszólaló ünnepélyesen bedobta az első csomagokat az adománygyűjtő ládába, ezzel pedig hivatalosan is kezdetét vette az akció.

A rajzeszközöket egészen 2021. szeptember 10-ig gyűjti a Civilút Alapítvány. A kezdeményezéshez több formában is csatalakozhatnak, akik támogatni szeretnék az akciót:

  • A rajzeszközök leadhatók a Bake My Day pékség Hegyvidék (1126 Budapest, Böszörményi út 34/a.) üzletében elhelyezett gyűjtőládában.
  • Elküldhetők postán a Civilút Alapítványnak címezve (1112 Budapest, Olt utca 23.)
  • Emellett a jótékonysági kezdeményezés támogatható pénzadománnyal az alábbi számlaszámon: Gránit Bank Zrt. 12100011-10545117. ( A közlemény rovatba írják be: Varázsceruza.) Az összegyűlt összegből a Civilút Alapítvány színes ceruzákat vásárol a fogyatékossággal élő gyermekek számára.

Az Alapítvány elsősorban rajzeszközöket, színes ceruzákat, zsírkrétákat, festékeket, filctollakat gyűjt, de szívesen fogadnak kifestőket, matricákat, füzeket, tolltartókat is.