Leégett egy intézmény Csehországban – nyolcan meghaltak

Leégett egy intézmény Csehországban – nyolcan meghaltak

Nyolc értelmi fogyatékossággal élő ember vesztette életét, harmincan pedig megsérültek, amikor leégett egy bentlakásos intézmény Csehországban, Vejprtyben január 19-én, vasárnap.

Egy héttel azelőtt, hogy a tragédia megtörtént volna, a cseh ombudsmani hivatal éppen ennek a veszélyére hívta a fel a figyelmet egy jelentésben. 

 gyertyak

A nagy bentlakásos intézmények nem alkalmasak arra, hogy emberek éljenek bennük

Az eset után Csehország szociális ügyekért felelős minisztere az épület felújítására adott utasítást, ami aggályos, hiszen a hely nem alkalmas a méltó lakhatás biztosítására. Az érintetteknek intézményi férőhely helyett támogatott lakhatásra és közösségi alapú ellátásra lenne szüksége.

Ezért az Inclusion Europe felszólította a cseh hatóságokat a következőkre:

  • Hajtsanak végre szabályszerű és előítéletektől mentes nyomozást arról, mi okozhatta a tüzet, és miért halt bele, valamint sérült meg ilyen sok lakó. Továbbá, mivel az intézményben 2018-ban több lakó gyógyszeres kezelésével kapcsolatban visszaélések derültek ki, a nyomozás terjedjen ki arra is, ennek lehetett-e valamilyen köze a tűzesethez.
  • Biztosítsanak megfelelő segítséget a túlélők, valamint az áldozatok családjai számára; beleértve a szakértői segítségnyújtást, amelyre szükségük lehet a traumafeldolgozás során, és a méltányos anyagi kompenzációt.
  • A túlélő lakók számára biztosítsanak megfelelő lakhatást és támogatást. Egy bentlakásos nagyintézmény senki számára nem megfelelő lakhatási forma, ezért nem arra kell törekedni, hogy a leégett épületet felújítsák, e helyett használják inkább arra a pénzt, hogy az érintettek számára normális lakásokat vagy házakat tudjanak biztosítani, valamint közösségi alapú szolgáltatásokat.
  • Tegyenek azonnali intézkedéseket, hogy többé nem történhessenek ehhez hasonló tragédiák. A szükséges intézkedések közé tartozik a megfelelő lakhatás és a közösségi alapú szolgáltatások biztosítása, amit a cseh törvények elő is írnak, továbbá a jelenleg még bentlakásos intézményekben lakók biztonságának biztosítása.

 

Az áldozathibáztatás elfogadhatatlan

Az eset után Vejprty polgármestere ahelyett úgy kommentálta a tragédiát, hogy feltehetőleg a lakók hibájából ütött ki a tűz az intézetben, mert már korábban is fel akarták gyújtani azt, valamint hozzátette: „ez a tűzeset a bizonyíték arra, hogy mostanában túl sok joga van a lakóknak”.

A polgármester úgy tette ezeket a kijelentéseket, hogy az esettel kapcsolatos nyomozás még le sem zárult, nem lehet tudni mi vagy ki okozta a tüzet. Fontos leszögezni, hogy az ilyen áldozathibáztató megnyilvánulások igazságtalanok és károsak. Az értelmi fogyatékossággal élő embereket ugyanazok az alapvető emberi jogok illetik meg, mint bárki mást – ebbe beletartozik az ártatlanság vélelme, valamint a biztonsághoz és a szabadsághoz való jog.

Éppen ezért az Inclusion Europe felszólította a felelős szerveket és a rendőrségi vezetőket, hogy adjanak ki közleményt, amelyben elhatárolódnak a polgármester áldozathibáztató kijelentésétől, és amelyben megfogalmazzák a lakók jogát az ártatlanság vélelméhez, valamint ahhoz, hogy szabad és teljes életet élhessenek.

Az ÉFOÉSZ felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a KSH legfrisseb adatai alapján több mint 18 000 ember él intézeti háztartásban. Az ő – és mindannyiunk – érdeke, hogy az intézményi férőhelykiváltás minél inkább átgondolt módon, de minél hamarabb történjen meg, s a jelenleg intézetekben élő személyek támogatott lakhatásba költözhessenek, és részévé válhassanak a társadalmi körforgásnak.

Az Inclusion Europe közleménye alapján