Megjelent! – Ledöntöttük a tabukat kiadványainkkal

Megjelent! – Ledöntöttük a tabukat kiadványainkkal

Szövetségünk 2014-ben indította el Mi, nők projektjét, amely 2016 tavaszán zárult le. A projekt célja a résztvevő értelmi fogyatékos nők támogatása önérvényesítésükben és önismeretükben, megerősítése saját szexualitásukban, valamint az ezzel összefüggő társadalmi szemléletformálás is. Hétköznapinak számító tabukat döntött le, amelyek a mindennapokban is nehezítik az értelmi fogyatékossággal élő emberek életét, legyen szó akár a párkapcsolat, szexualitás vagy a családalapítás témájáról.

A Mi, nők projekt könnyen érthetően megfogalmazott kiadványai – Szexualitás, Párkapcsolat, Orvosi vizsgálatok – ezeket a tiltott, nehezményezett témákat tárják fel, fontos és hiánypótló ismeretek átadva a fiataloknak. Mind a szexualitásról, mind az orvosi vizsgálatokról és a párkapcsolatról könnyen érthetően, egyúttal tabuk nélkül beszélnek. A kiadványok nemcsak az alapvető biológiai- és szexuális ismeretekkel foglalkoznak (női-és férfi test, fogamzásgátlás, nemi betegségek, szűrővizsgálatok), hanem a párkapcsolatok kialakulását, annak lépéseit és akár lezárását is könnyen érthetően mutatják be.

A projekt elméleti hátterét és módszertanát összefoglaló szakmai kiadványunk „A nőiség és a nemiség kérdései értelmi fogyatékos felnőttek csoportjaiban” egyrészt összefoglalja azt a társadalmi-jogi-intézményi közeget, amely a mai napig meghatározza az értelmi fogyatékossággal élő emberek szexualitásáról szóló diskurzusunkat, másrészt gyakorlati feladatokkal segíti az elméleti háttér megvalósulását, átadását.

A kiadványok és a hozzájuk tartozó képzési program hozzáférhető az ÉFOÉSZ Központi irodájában, illetve honlapján. Döntsük le közösen a tabukat, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek is ugyanolyan természetességgel élhessék meg a párkapcsolatukat és szexualitásukat, mint bárki más. Reményeink szerint ebben segítenek kiadványaink is.