Nagylétszámú intézetek kiváltása az ÉFOÉSZ nélkül

Nagylétszámú intézetek kiváltása az ÉFOÉSZ nélkül

Új stratégia készül az értelmi fogyatékos emberek nagylétszámú bentlakásos intézeteinek átalakítása ügyében, az érintettek legnagyobb érdekvédelmi szervezetének javaslatait azonban, úgy tűnik, teljesen figyelmen kívül hagyják.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az elmúlt időszakban számtalan javaslatot fogalmazott meg a nagylétszámú intézetek megszüntetésére vonatkozó kormányzati stratégia és a hozzá kapcsolódó uniós pályázati források felhasználásának ügyében.

A Szövetség  javaslatai azonban nem épültek be az elfogadás előtt álló dokumentumba.

A szervezet véleménye szerint a hosszú távú koncepció tervezete érthetetlen módon nem reagál az elmúlt időszak szakmai vitáira, nem egyértelműsíti az álláspontját olyan – akár az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól szóló Egyezményébe és európai uniós szakmai ajánlásokba ütköző kérdésekben, mint

  • teljes vagy részleges kiváltás kérdése
  • a rehabilitációs célú intézetek átalakítása
  • az újonnan létrejövő lakhatási szolgáltatások elhelyezése és maximális létszáma
  • az intézetekben élő fogyatékos emberek felkészítése
  • az önkormányzatok tájékoztatása, bevonása

A dokumentum nem tartalmazza a támogatott döntéshozatal és a gondnoksági rendszer felülvizsgálatára és átalakításra vonatkozó kötelezettségeket valamint a fogyatékos személyek választójogi korlátozásának felülvizsgálatára vonatkozó terveket sem.

Az ÉFOÉSZ szerint félő, hogy a kiváltási stratégia végrehajtásához kapcsolódó EFOP 1.9.1 és EFOP 2.2.2. pályázatokban rendelkezésre álló uniós forrásokat, nem elsősorban a fogyatékos emberek életminőségének javítása érdekében használják majd  fel.

 Az ÉFOÉSZ észrevételei a nagylétszámú intézmények kiváltásáról: EFOESZ_eszrevetelek_2016

http://fszk.hu/szakmai-tevekenysegek/intezmenyi-ferohely-kivaltas/tars-projekt-efop-1-9-1/

https://www.palyazat.gov.hu/node/59803