Sikerrel zárult a Minden sport mindenkié! folytatása

Sikerrel zárult a Minden sport mindenkié! folytatása

Sikerrel zárult a Civilút Alapítvány, a Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) és a Magyar Paralimpiai Bizottság közös programja. A Minden sport mindenkié! projekt folytatásaként országszerte huszonegy, fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális intézményben próbálhatták ki az ergométeres evezőgépeket. Így a tavaly decemberben indult és idén január 15-én zárult program során közel ezer alkalommal eveztek a fogyatékossággal élő személyek a MERSZ által biztosított ergométeresgépeken.

A projekt célja az volt, hogy a fogyatékossággal élők is megtapasztalhassák a sportteljesítmény, a mozgás adta örömöt. Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumának elnöke kifejtette, a program sikere is bizonyítja, „hogy a sportban tényleg mindenki megtalálja a közösségi élményt, az örömet. Ezúton is köszönjük az intézmények munkatársainak, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság segítségét”.

Az ergométeres eszközök – közöttük is kiemelkedően az evezős ergométer – számos olyan jellemzővel bírnak, amelyek ideális választássá teszik őket a korábban mozgásszegényebb életmódot folytató, fogyatékossággal élő személyek mozgásigényének kielégítésére is.

A tapasztalatok szerint az intézményekben élők nagy érdeklődéssel fogadták a gépeket; az útmutatások alapján, és egymást megfigyelve szinte mindenki elsajátította, hogyan kell használni az eszközöket. A fiatalabb korosztály tagjai szinte edzésszerűen eveztek a gépekkel és azt is el tudták mondani, mely izmaikat „dolgoztatták meg” – emelte ki Horváth Gábor, a MERSZ elnöke, kétszeres olimpiai bajnok. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint „ez a kampány is bizonyítja: fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”