Ünnepeld velünk az Önálló Életvitel Európai Napját, május 5-én!

2023. május 5-én az ÉFOÉSZ önérvényesítő konferenciát tart az Önálló Életvitel Európai Napja alkalmából. Meghívjuk az értelmi fogyatékossággal élő személyeket és segítőiket, ünnepeljék velünk az Önálló Életvitel Európai Napját! Az idei különleges esemény lesz, mert a hazai önérvényesítőkön túl, külföldről, Ausztriából is érkeznek előadók a konferenciára.

Az Európai Önálló Életviteli Hálózat (ENIL) tagjai, így az ÉFOÉSZ is, minden évben, május 5-én ünneplik az Önálló Életvitel Európai Napját. Az eseménnyel szeretnénk felhívni figyelmet arra, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára is fontos az önálló életvitel. El szeretnénk mondani azt is, hogy milyen támogatásra van szükségük a fogyatékossággal élő embereknek az önálló életviteléhez.

A konferencia két kiemelt témája az önérvényesítés és a támogatott döntéshozatal lesznek. Az önérvényesítők olyan értelmi fogyatékossággal élő emberek, akik tanulnak a jogaikról és képviselik saját, valamint társaik érdekeit. Az eseményen magyar és osztrák önérvényesítő előadók is beszélnek majd arról, hogyan képviselik az értelmi fogyatékossággal élő emberek érdekeit.

A konferencia másik kiemelt témája a támogatott döntéshozatal lesz. A támogatott döntéshozatal egy olyan jogi forma, melyben a fogyatékossággal élő emberek döntenek az életükről, de a döntésekhez támogatást kapnak másoktól.

A felszólaló önérvényesítők az előadásokban és a kerekasztal beszélgetés során elmondják majd, miért fontos, hogy ők maguk és ne mások döntsenek az életükről. Beszélnek majd arról is, hogy pontosan milyen támogatásra van szükségük a döntésekhez és a minél önállóbb élethez.

Tudnivalók a konferenciáról

A konferencia időpontja: 2023. május 5., péntek, 14 órától 17 óráig.

Helyszíne: Eötvös10 Művelődési Ház, 1067 Budapest, Eötvös u. 10.

A helyszín akadálymentes.

Regisztráció: Az eseményre regisztrálni kell. Ha szeretnél részt venni a konferencián, ezen a linken regisztrálhatsz: https://forms.gle/wA1CMGmRuggcN9d58Ha csoporttal jöttök, kérjük, hogy mindenkit egyenként regisztráljatok!

A férőhelyek korlátozottak, érdemes minél hamarabb regisztrálni!

Részletes program

  • 13:15 – 14:00 Regisztráció
  • 14:00 – 14:10 Résztvevők köszöntése – Gyene Piroska, elnök – ÉFOÉSZ
  • 14:10 – 14:30 Önérvényesítés Magyarországon és Európában – Bercse László, társelnök – ÉFOÉSZ, elnök – Európai Önérvényesítő Platform (EPSA)
  • 14:30 – 14:50 Önérvényesítés Ausztriában – Oswald Föllerer – People First Wien
  • 14:50 – 15:10 Gondnokság és támogatott döntéshozatal Ausztriában – Andreas Zehetner – Lebenshilfe Austria
  • 15:10 – 15:30 Kérdések válaszok
  • 15:30 – 16:00 Kávészünet
  • 16:00 – 17:00 Tapasztalatok a támogatott döntéshozatalról és a jó támogatásról – kerekasztalbeszélgetés. Résztvevő önérvényesítők: Cziráki Zsolt, Molnár Éva, Molnár Mercédesz és Szabó Margaréta

 

További információ Ha további információra van szükséged, keresd munkatársunkat, Korponai Hajnalkát!
E-mail cím: korponai.hajnalka@kmrke.hu; telefonszám: +3670 454 0786.