Vélemény a Topház Speciális Otthon intézkedési tervéről

Vélemény a Topház Speciális Otthon intézkedési tervéről

Az ÉFOÉSZ Központ Önérvényesítő Csoportja Budapesten alakult 2016 ban. A csoport összesen 10 fő értelmi fogyatékossággal élő személyből áll. Közülük 2 fő a csoport segítőjeként dolgozik. A csoport találkozóin leginkább a jogainkról beszélünk. Együtt tanulunk például az ENSZ Egyezményről és az intézetek kiváltásáról. Az értelmi fogyatékossággal élő emberek nem mindig tudják érvényesíteni a jogaikat. Ez azért van, mert vagy nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz, vagy esetleg a környezetük akadályozza őket ebben. Az önérvényesítés azért fontos a számunkra, hogy ki tudjunk állni a saját és társaink érdekeiért.

A gödi Topházban történtekről többször is beszélgettünk a csoporttal. A hír mindenkit lesújtott. Megnéztük azt tervet is, ami a vizsgálat után készült. Az intézkedési tervben, többek között szerepel a dolgozók képzése és az épület fejlesztése. Kimaradt viszont, hogy a lakók hogyan fogják feldolgozni az őket ért sérelmeket. A lakóknak rendszeresen kellene találkozniuk valakivel, aki a jogaikat védi.

Kérdésként felmerült bennünk, hogy a tervben, a korlátozó intézkedéseknél milyen hivatalos gyógyászati segédeszközök használatára gondoltak? Kérdés az is, hogy az új dolgozók felvételéhez honnan lesz több forrás?

Fontosnak tartjuk, hogy az összes intézetet vizsgálni kellene. Fontos lenne a folyamatos ellenőrzés, civil szervezetek és érdekvédők bevonásával. Természetesen nem mindenhol fordulnak elő ilyen szörnyűségek. Viszont nem is a Topház az egyedüli ilyen intézet. Hiszen ezekben sok fogyatékos személyt látnak el, összezsúfolva. Gyakran kevés dolgozóval és kevés pénzből. Legtöbbször a települések szélén, másoktól elzárva működnekEzért is fontos az intézmények bezárása. Helyettük támogatott lakhatást kell létrehozni és a fogyatékos személyek saját döntéseit támogatni.  Ezen kívül fontos, hogy a lakók megkapják a megfelelő felkészítést az önálló életvitelre és az önérvényesítésre.