Hamarosan lezárul a myPart projekt

Decemberben zajlott a myPart Projekt második magyarországi fordulója, melynek során a korábban megkezdett közös munkát folytatták a résztvevők.

Az értelmi fogyatékossággal élő emberek politikai jogaik gyakorlása során súlyos hátrányokkal, korlátozásokkal szembesülnek, melynek egyik oka lehet a megfelelő és hozzáférhető anyagok hiánya. A 2019-ben, európai uniós országok együttműködésével indult myPart célja, hogy állampolgársági ismeretek, kompetenciák és készségek növelésével erősítse az érintett emberek aktív állampolgárságát és politikai részvételét. Az októberben, az Art+ Cinema-ban tartott első rendezvényen a projekt tervezett eredményeit mutatták be, míg a decemberben tartott második beszélgetés során már a készülő oktatási anyagokat is véleményezhették a résztvevők.

Az online találkozót Bíró Dániel vezette, aki a kulturális és oktatási projekteket szervező Laterna Magica ügyvezető igazgatója, míg az ÉFOÉSZ munkatársai szakmai szakértőként voltak jelen. A résztvevők először az oktatási anyagokhoz kapcsolódó kisfilmek aktuális változatát tekintették meg, majd megbeszélték az alkotásokban látható témákat és a filmek könnyen érthetőségének javítására is javaslatokat tettek. Emellett véleményezték az egyik készülő munkafüzetet is, mely a filmekhez hasonló módon a hátrányos megkülönböztetés témakörét járja körül. A projekt részeként könnyen érthető kiadványok is készülnek, melyek az Európai Unióról, annak különböző intézményeiről és az Európai Uniós értékekről, így például a szolidaritásról szólnak.

A most bemutatott anyagokról, a myPart projekt eredményiről a program lezárása után bővebb tájékoztatást is adunk.