Hogyan védjem meg magam? – konferencia a Bárczin

Hogyan védjem meg magam? – konferencia a Bárczin

2016. december 8-án a TASZ (Társaság A Szabadságjogokért) konferenciát rendezett. Az esemény célja az volt, hogy közösen feltérképezzük, a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok hogyan tanulnak és tanulhatnának az emberi jogaikról úgy, hogy ezekkel a jogokkal a hétköznapokban élni tudjanak. A szervezet szeretné, ha az érintett célcsoport tagjai képessé válnának arra, hogy megvédjék magukat a kizsákmányolástól, visszaéléstől és társadalmi kirekesztődéstől.

Ennek érdekében számos civil szervezet képviselőjét hívták meg, hogy osszák meg tapasztalataikat a fogyatékossággal élő emberek számára nyújtott emberei jogi oktatásról. A meghívottak között szerepelt Bercse László érintett társelnökünk, aki arról beszélt, mire is jók az emberi jogaink. Elmondta, hogy az emberi jogok a mindennapokban kell, hogy védelmet nyújtsanak nekünk. Különösen fontosak a fogyatékossággal élő emberek számára, akik a társadalom nagy részénél jóval kiszolgáltatottabb a visszaéléseknek. Ráadásul az érintettek nagy része nincsen tisztában a saját jogaival. Fontos, hogy ezekről tudomást, a számukra hozzáférhető és érthető módon.

A TASZ eseménnyel a közös munkát szeretné elindítani. A kormányzat számára kívánnak közösen kidolgozni egy javaslatcsomagot a fogyatékos tanulók emberi jogi oktatásának fejlesztéséhez, és konzultációt kezdeményezni erről a kormányzattal.