Ilyen volt a 30. Sérült Gyermekek Napja

Ilyen volt a 30. Sérült Gyermekek Napja

Immár harmincadik alkalommal gyűltünk össze a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hogy együtt ünnepeljük meg a Sérült Gyermekek Napját. A jubileumi rendezvényt hatalmas érdeklődés és remek hangulat jellemezte. Összefoglalónk következik.

Szervezetünk a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együttműködve immár 30. éve szervezi meg a Sérült Gyermekek Napját azzal a szándékkal, hogy felhívja a figyelmet a sérült gyermekeket nevelő családokra, az intézményben élő fiatalokra és hangsúlyozza az érintett személyek társadalmi inklúziójának fontosságát. A hagyománnyá vált szeptember közepi időszak ideális feltételeket biztosít arra, hogy a hidegebb idő beköszönte előtt, egy nagyszabású szabadtéri programsorozattal búcsúzzunk a nyári kánikulától. Idén sem volt ez másképp, kellemes időjárás, a nagyszínpadnál önfeledt bulihangulat és változatos programok jellemezték a jubileumi rendezvényt. Külön kiemelnénk azt is, hogy az idei találkozón közel tízezer ember gyűlt össze az ország minden pontjáról.

Az állatkert bebarangolása előtt szokásos módon az ünnepélyes megnyitóval kezdtük a napot. A sort az ÉFOÉSZ társelnöke, Bercse László nyitotta, aki a megélhetési válságra és a rezsivédelem bevezetésének fontosságára hívta fel a döntéshozók figyelmét. Mint mondta, „Magyarországon sajnos nagyon sok értelmi sérült emberre és családjaikra hatással van az árak emelkedése… Folyamatosan javaslatokat dolgozunk ki és kérjük a döntéshozókat, hogy támogassák az értelmi sérült embereket és családjaikat. Hogy az érinttettek megélhetése ne legyen kérdéses, és hogy igénybe tudják venni az őket megillető szolgáltatásokat.”

László a támogatott döntéshozatal intézményéről is beszélt. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy Magyarországon a támogatott döntéshozatal 2014 óta vehető igénybe, azonban még mindig nagyon kevesen ismerik és használják ezt a fontos lehetőséget. Hangsúlyozta, a döntéshozóknak is azon kell dolgoznia, hogy minél többen megismerjék ennek a támogatott döntéshozatal intézményét. Zárásként az intézményi férőhely kiváltásról beszélt. Kiemelte, hogy a kiváltást megelőzően is nagyobb figyelmet kell szentelni az intézményben élőkre. „Fontosnak tartjuk, hogy legyenek az intézményekben önérvényesítő csoportok és olyan környezetet lehessen kialakítani, ami otthonosabb, barátságosabb, jobban megfelel a lakók igényeinek. Szeretnénk, ha ők maguk is aktívan részt vehetnének a mindennapjaik alakításában és beleszólhatnának az életkörülményeik alakításába.„

Az ünnepi megnyitót szövetségünk elnöke, Gyene Piroska folytatta, aki beszédében felidézte az immár harminc éves rendezvény legfontosabb pillanatait és megköszönte az SGYN-t támogató vállalatok áldozatos munkáját. Mint említette, a Fornetti, a Rauch és a Khell Food idén is több ezer adománnyal segítette az eseményt. Az elnökasszony kifejezte háláját a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, ami minden évben ingyenes belépést biztosít a sérült gyermeket nevelő családoknak. Egyúttal köszönetét fejezte ki az intézmény dolgozóinak is, akik évről-évre, az ÉFOÉSZ-szal szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy a fővárosba látogatók maradandó élményben részesüljenek. Végül pedig köszönetet mondott a miniszterelnöki hivatalnak az évek óta tartó együttműködésért. „Hálásak vagyunk, hogy idén ismét biztosították számunkra az ide érkező több ezer látogató ingyenes utaztatását az ország különböző pontjairól. Egyúttal köszönjük a Volánbusz Zrt.-nek és munkatársaiknak, hogy idén is megszervezték több ezer fő Budapestre, majd vidékre történő utaztatását.”

Az ünnepi megnyitón Szabó Roland, az állatkert főigazgatója és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt. A sort Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott zárta, aki kiemelte: „a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők számára is megteremtse az önálló életvitel körülményeit, az integráció lehetőségét, hogy ők is hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.”

A megnyitót követően idén is átadásra kerültek a Varázsceruza jótékonysági program során eddig összegyűlt adományok. Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora szerint idén eddig több mint nyolcezer csomag rajzeszköz gyűlt össze, de az akció egészen szeptember 30-ig folytatódik, így érdemes csatlakozni. Október elején az ÉFOÉSZ közreműködésével az érintett intézmények számára juttatják majd el a rajzeszközöket. A kezdeményezésről részletesebben itt lehet olvasni. A Civilút munkatársai ezúttal is többféle programmal, többek közt színezéssel és szélforgó-készítéssel várták a fiatalokat. Mellettük ismét megtalálható volt az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesületének (IFELORE) sátra, akik számos ügyességi játék mellett, a helyes elsősegélynyújtást mutatták be az érdeklődőknek. Idén első alkalommal csatlakozott hozzánk az Egyszülős Központ is, akik kavicsfestéssel és hasznos információkkal várták az egyedülálló szülőket. A velük való együttműködésről itt írtunk bővebben.

A korábbi évekhez hasonlóan most is a nagyszínpadnál pezsgett leginkább az élet. Rolando interaktív bűvészmutatványokkal szórakoztatta a közönséget a koncertek között, de idén a színpad mellé lett helyezve a szelfi automata is, ami ennek köszönhetően szinte mindig tele volt. A napot a Honeybeast indította el fülbemászó slágereivel. Őket Vastag Csaba követte, akinek a koncertje közben már teljesen megtelt a főbejárat előtti tánctér. Ezt követően az NKS lépett színpadra, vagány rappszámaik pedig látványos sikert arattak. A Kiflihajóval aztán ismét nyugodtabb vizekre eveztünk, végül pedig a Szeresd a Trashem Bébivel zártuk a napot. A programok sora pedig még mindig nem zárult le, hiszen ezúttal is volt lehetőség henna készítésre és különböző helyeken a CosHelp jelmezeket viselő munkatársaival is fotózkodhattak vagy éppen táncolhattak a látogatók.

Ezúton is köszönjük a támogatóinknak, a fellépőknek, a szervezésben segédkező embereknek, intézményeknek, hogy munkájukkal lehetővé tették az idei rendezvény létrejöttét! És legfőképpen köszönjük Nektek, hogy ismét csodálatos hangulattal, mosollyal és élettel töltöttétek meg az állatkertet.

Találkozzunk jövőre!

Az eseményről készült fotókat hamarosan közzétesszük!