Negyven évesek lettünk

Negyven évesek lettünk

Jubileumi rendezvény keretében ünnepeltük meg az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének negyven éves fennállását. A március 21-én tartott eseményen a Göllesz Viktor ösztöndíjak átadására is sor került. Az ünnepségről szóló beszámolónk következik.

A koronavírus járvány hatására bevezetett korlátozások miatt előző évről idénre csúszott át az ÉFOÉSZ jubileumi ünnepsége. A tavasz első napján tartott összejövetel keretében felidéztük szervezetünk érdekvédelmi tevékenységének legfontosabb mérföldköveit. Köszönetet mondtunk azoknak az embereknek is, akik áldozatos munkájukkal lehetővé tették, hogy az ÉFOÉSZ Magyarország egyik legnagyobb és leghatékonyabb civil szervezetévé váljon. Mindemellett felvázoltuk azokat a terveket, melyekkel a jövőben tovább tudjuk fejleszteni az értelmi fogyatékossággal élő honfitársaink és családjaik képviseletét.

„Ez a születésnap nem az idő kényszerű múlásáról szól, hanem az elvégzett munkáról és a munka nyomán megváltozott szemléletről. Arról a kapcsolatról, ami az ÉFOÉSZ segítségével a társadalom legkülönbözőbb rétegei között kialakult.”

– így foglalta össze az esemény apropóját Dr. Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese. És valóban, a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában több mint kétszáz fő azért gyűlt össze, hogy a négy évtized gazdag és változatos érdekvédelmi munkásságára, a hazai fogyatékosságügyben eddig elért eredményekre emlékezzen.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy a szervezet céljai az idő előrehaladtával, az új igények megjelenésével együtt formálódtak. „Kiemelt családi pótlék, saját személyi igazolvány, támogatott lakhatás, támogatott döntéshozatal, önérvényesítés, könnyen érthető kommunikáció – csak néhány fogalom, amelyeket ma már a magyarországi fogyatékosságügyben mindenki jól ismer és egyértelműnek tekint – kezdte az elnökasszony, majd hozzátette: „Azt viszont nem mindenki tudja, hogy az ezek mögötti alapelvek, valamint szolgáltatások hazai elterjesztéséhez milyen kemény és kitartó munkára volt szükség. Büszkék vagyunk a megtett útra, mindenre, amellyel részesei lehettünk annak a folyamatnak, amely az értelmi fogyatékossággal élő emberek és családjaik teljesebb, önállóbb életét tette lehetővé”.

Gyene Piroska az ünnepi beszédében külön felhívta a jelenlévők figyelmét az értelmi fogyatékossággal élők választójogának fontosságára, melyért az ÉFOÉSZ már hosszú évek óta küzd.

Ezt követően számos embernek köszönte meg a sokéves együttműködést és támogatást. Külön kitért Kozma Imre atyára, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökére, aki szintén tiszteletét tette a rendezvényen. Az elnökasszony a szervezet történetének bemutatása közben kiemelte azt is, hogy kezdetektől fogva részt vettünk az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény előkészítésében. Ezzel párhuzamosan pedig az új Polgári Törvénykönyv tervezetének megalkotásakor is közreműködtünk a törvényhozókkal. Az ÉFOÉSZ tevékenységének jelentős részét képezi a nemzetközi szervezetekkel való közös munka. Példának az Inclusion Europe-pal való kapcsolatot említette: „Az együttműködés tanulással kezdődött, ma már viszont valódi partnerek vagyunk és számos közös projektet valósítunk meg együtt.”

Az ÉFOÉSZ 40. évi jubileumi rendezvénye a Szépművészeti Múzeumban

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja a miniszerelnöki kabinetiroda képviseletében is köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében méltatta szervezetünk azon törekvését, hogy az értelmi fogyatékossággal élők minél inkább bele tudjanak szólni az őket érintő kérdésekbe. „AZ ÉFOÉSZ mindig figyelmeztet minket arra, hogy ezen a területen a legfontosabb szabály a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv. Csak az érintettek bevonásával, megkérdezésével születhetnek fontos döntések – emelte ki. Nyitrai Zsolt Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének köszöntő levelét is felolvasta, melyet teljes terjedelmében itt lehet elolvasni.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. az Önálló Életviteli Centrumok szerepét emelte ki. Elmondása szerint mérföldkő volt az a fajta infokommunikációs akadálymentesítési program, melynek keretében az ÉFOÉSZ egy, az országot lefedő hálózatot alakított ki. A kezdeményezés részeként az országban egyedülálló szolgáltatási pontok jöttek létre, ahol okoseszköz-kölcsönzésre, ezekkel kapcsolatos oktatásra és tanácsadásra is lehetőség van.

Az államtitkár szerint az infokommunikációs projekt kiemelten fontos eleme a könnyen érthető applikáció, mely a kor elvárásaihoz méltó tudást biztosít az érintett személyeknek.

Az önérvényesítés hazai helyzetéről Bercse László számolt be, aki az ÉFOÉSZ önérvényesítőjeként, 2016-tól pedig a szövetség társelnökeként segíti sorstársait. Ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki az ÉFOÉSZ egykori tanácsadójának, Harmati Sándornak, aki szorgalmas és kitartó munkájával kitaposta az utat a hazai önérvényesítők előtt. A társelnök szerint az önérvényesítés azért kulcsfontosságú, mert reális képet ad az értelmi fogyatékossággal élő embereknek az őket megillető jogokról és kötelességekről. „Az önérvényesítőknek tapasztalatra és önbizalomra van szükségük, hogy merjenek kiállni magukért és egymásért – hiszen ez az önérvényesítés lényege. A mellettük álló
személyeknek pedig lehetőséget kellett biztosítaniuk a felszólaláshoz.” – foglalta össze beszédében.

Bercse László az ÉFOÉSZ jubileumi rendezvényén

Az ünnepség második felében az ÉFOÉSZ tagjainak szóló köszönetnyilvánítás következett, melynek keretében többek közt Tarnai Ottóné, Bereczki Istvánné és Szilágyi Zsoltné sokéves munkáját ismerték el. A rendezvény zárásaként, a múlt évben szintén elhalasztott Göllesz Viktor Ösztöndíjak átadására került sor. Az ösztöndíj célja a magyar értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességeinek elismerése, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük támogatása és erősítése. A kuratórium az idei évben 6 tehetséges fiatal támogatásáról döntött, és további 5 fiatal pályázatát részesítette elismerésben! A díjazottakról hamarosan egy külön cikkben értekezünk.

Az eseményt bemutató fotógaléria ide kattintva érhető el.