Élmények és emlékek a lisszaboni konferenciáról

Élmények és emlékek a lisszaboni konferenciáról

Ahogyan már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, május 23 és 29-e között vettünk részt a Europe In Action elnevezésű konferencián Lisszabonban, Portugáliában. A Europe In Action az Inclusion Europe éves közgyűléssel egybekötött, évente megrendezett szakmai találkozója. Az ÉFOÉSZ küldöttségének tagja volt Gyene Piroska elnök asszony, Bercse László társelnök, Sallai Ilona önérvényesítő, valamint Czakó Tibor, Szövetségünk önérvényesítéssel foglalkozó szakmai referense. Az alábbiakban Tibor és László beszámolóját olvashatjátok.


Tibor: A szakmai találkozó fő témája az inkluzív oktatás volt, de sok szó esett az önérvényesítésről is. A résztvevők 23 európai országból érkeztek, valamint Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Kanadából is. Jöttek szakemberek, önérvényesítők és családtagok is. Utóbbiak azért is fontosak, mert a találkozó lényeges eleme volt a családtagok bevonása az inkluzív oktatásba.

A konferencián szó volt az inkluzív oktatás jogi háttérről, a gyakorlati megvalósítás lehetőségeiről, valamint az egyes országok inkluzív oktatással kapcsolatos helyzetéről is. Megtudtuk például, hogy Portugáliában már nincsenek speciális iskolák, hanem az összes gyermek együtt tanul, fogyatékosságra való tekintet nélkül. Egy ilyen típusú oktatási rendszer hatékony működéséhez megfelelő személyi és tárgyi feltételekre van szükség, amelyek még Portugáliában sem állnak rendelkezésre maradéktalanul. Az első pillantásra nagyon pozitív kép ellenére tehát, még sok munkára van szükség a cél eléréséhez.

Az előadásokból álló szekciókon kívül részt vettünk játékos workshop-okon és az EPSA (Önérvényesítők Európai Platformja) közgyűlésén is, amely során főleg az önálló életvitel fontosságáról beszélgettünk. Az EPSA közgyűlésén leginkább önérvényesítők jelentek meg, ahogyan az EPSA vezetősége is önérvényesítőkből áll. Az EPSA az Inclusion Europe szervezeti keretein belül működik, viszont annyira önálló, hogy kétévente saját konferenciát is szoktak szervezni a tagok, akik maguk is értelmi fogyatékossággal élő emberek. A tavalyi évben, Madridban rendezett konferenciájukról is hallhattunk beszámolót a közgyűlésen, majd a jövőre rendezendő eseményről esett szó is.

Az Inclusion Europe közgyűlése szekciók hivatalos zárása után következett, amin már kevesebben vettük részt. Itt mi, az ÉFOÉSZ munkatársai is szavaztunk az Inclusion Europe új elnökségi tagjaira és elnökére.

A szervezet mostani elnöke Maureen Piggot, aki egy Észak-Ír származású hölgy. Az újonnan megválasztott elnök 2018-tól fog a helyébe lépni. Az ő neve Jyrki Pinomaa, és Finnországból érkezett. Egy olyan alapítványnak a vezetője, ami Finnországban 1000 db támogatott lakhatást biztosító lakást tart fenn. Gratulálunk neki az új, elnöki pozíciójához!

László2016. 05. 23-29-ig Lisszabonba repültem az ÉFOÉSZ-szal. Az Inclusion Europe szervezett egy konferenciát aminek a fő témája az oktatás volt, de volt önérvényesítés is. Hétfőn indultunk Budapestről 16:25-kor Lisszabonban voltunk 19:15-kor. Hétfő este még elmentünk a folyó parton sétálni és vacsoráztunk. Kedden egész napos kirándulás volt a Portugál királyok nyaralójánál és megnéztük az óceánt is.

Szerdán volt az önérvényesítőknek egy felvezetés a konferenciára, ahol én is felszólaltam, mert az volt a kérdés, hogy miért jó az önálló életvitel és én azt mondtam, hogy tapasztalat szerzés és az önérvényesítést lehet gyakorolni. Csütörtökön megkezdődött a konferencia és nagyon jó előadások voltak az inkluzív oktatásról. Délután megnéztem a Szent Jeromos székesegyházat. Este pedig fogadás volt a Városházán. Pénteken egész nap részt vettünk a konferencián. Szombaton volt a konferenciának az utolsó napja. Ahol összegeztük a konferenciának a tanulságait és ünnepélyesen lezárták a konferenciát. Vasárnap egész nap várost néztünk és éjszaka repültünk vissza Budapestre.

Nagyon jó volt Lisszabonban, nagyon szép város, mindenkinek javasolni tudom, hogy egyszer látogasson el ide. Mert egy fantasztikus élményben lesz része.