Tényfeltáró cikk az intézményi kitagolásról a KM-en!

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az értelmi fogyatékossággal élő embereket érintő, valaha volt legnagyobb fejlesztési projekt tervezése, vagyis az intézményi férőhely kiváltás programjának kidolgozása az ÉFOÉSZ, de tágabb értelemben a fogyatékos emberek szervezeteinek bevonása nélkül zajlott le. Azonnal reagálva a kialakult helyzetre Szövetségünk egy általános észrevételeket tartalmazó nyilatkozatot bocsátott a nyilvánosság elé, amely itt olvasható.

A Kettős Mérce online médium a mai nappal egy tűpontos, részletgazdag cikket közölt a fogyatékossággal élő embereket érintő intézményi férőhely kiváltás programjával kapcsolatban, amelyben kitér a fogyatékos emberek szervezeteinek tiltakozására, megemlítve Szövetségünket is. Nagyon fontosnak tartunk minden egyes olyan média megjelenést, amely teret ad a fogyatékossággal élő embereket érintő, életüket és életminőségüket befolyásoló változások tényekre alapuló bemutatásának.

Ez esetben pedig egy igazán nagy volumenű, több generációt érintő, rendszerszintű változásról van szó, amely ha problémákkal teletűzdelve és hiányosan, sőt, kártékonyan valósul meg, akkor nehézségek várnak majd azokra a fogyatékossággal élő emberekre és családjaikra, akik miatt elindult ez az ígéretes, ám sajnos eddig nem éppen kielégítő irányba tartó folyamat.

Szövetségünk mindent megtesz azért, hogy a nagyintézmények megszüntetése ne csak a lepecsételt papírokon ígérjen jobb és emberhez méltóbb életkörülményeket, hanem a mindennapokban hozzon objektív, kézzelfogható változásokat a fogyatékossággal élő emberek és családjaik életébe.

A Kettős Mérce cikke a bejegyzés elejére kattintva olvasható.