Ilyen volt a 29. Sérült Gyermekek Napja

Ragyogó napsütésben, remek hangulatban és több ezer résztvevő jelenlétével zajlott le a 29. Sérült Gyermekek Napja a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

29. alkalommal került megrendezésre a Sérült Gyermekek Napja (későbbiekben SGYN), melyen idén is több ezren vettetek részt. Különleges és jelentőségteljes alkalom volt az idei, hiszen egy év kihagyást és egy mindenki számára nehéz évet követően került rá sor. Kimondhatatlan örömöt érzünk, hogy ismét találkozhattunk Veletek. Hogy a kapunyitást követően nem sokkal már tömegével bóklásztatok az állatkert kacskaringós sétányain és, hogy töretlen lelkesedéssel buliztatok a nagyszínpad előtt.

Az ünnepélyes megnyitót Gyene Piroska beszéde indította. Szövetségünk elnöke köszönetét fejezte ki a budapesti állatkertnek, a fővárosnak és a magyar kormánynak, hogy támogatásukkal lehetővé tették a rendezvény újraindulását. Külön kiemelte a kormánnyal való sok éves együttműködést, melynek köszönhetően idén is ingyenes buszokkal segítettük a fiatalokat és családokat abban, hogy az ország számos pontjáról juthassanak el a fővárosba. Az ÉFOÉSZ társelnöke, Bercse László a negyven éves évforduló kapcsán megjegyezte, hogy büszkeséggel töltik el az eddig elért eredmények és az önérvényesítő munka sikerei. Majd hozzátette: „… azonban fontos hangsúlyozni, hogy rengeteg tennivalónk van még az eljövendő években, hiszen célunk, hogy független, önálló emberekként fogadjanak el minket.”

A budapesti állatkert szóvivője, Hanga Zoltán a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról beszélt és kiemelte, hogy az állatkert már évtizedek óta együttműködik az ÉFOÉSZ-szel és más szervezetekkel. „Mindig keressük a lehetőséget arra, hogy a speciális igényekre is tekintettel legyünk és a fogyatékossággal élő emberek számára is olyan átfogó élményt nyújthassunk, mint bárki másnak.” Egy másik felszólaló, Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese felidézte, hogy az SGYN az elmúlt évtizedekben nem csak a szórakoztató programok, de az emberi kapcsolatok és a szakmai találkozások miatt is vált olyan meghatározó élménnyé. Kerpel-Fronius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes beszédében üdvözölte a kezdeményezés hátterét.  „Ez a rendezvény megtestesít mindent, amit én helyesnek gondolok a társadalomról. Azt, hogy állami szervek, önkormányzati intézmények és civil szervezetek dolgoznak együtt egy közös ügy érdekében.”

A felszólalók sorát Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja zárta. Beszédében ő is hangsúlyozta a civil szervezetek és a kormányzat együttműködésének fontosságát, majd arról beszélt, hogy „segíteni kell a fogyatékossággal élő emberek önálló életviteli törekvéseit, és el kell érnünk azt, hogy minél több honfitársunk ismerje meg az élethelyzetüket.” Hozzátette, hogy ebben kiemelt szerepet játszanak az érdekképviseletek, köztük az idén negyvenedik születésnapját ünneplő ÉFOÉSZ, mely határozottan képviseli az érintettek érdekeit és folyamatosan építi a közösséget, ezáltal rengeteg családnak nyújtva segítséget és örömöt.

Az ünnepélyes megnyitót követően átadásra kerültek a Civilút Alapítvány jótékonysági akciójának eddig összegyűlt adományai. A Varázsceruza nevű kezdeményezés júliusban vette kezdetét és egészen szeptember végéig folytatódik, így továbbra is lehet csatlakozni a gyűjtéshez. Az idei eseményen egy külön sátorban várták a látogatókat, ahol sérült gyermek és fiatalok számára osztogattak különböző rajzeszközöket és foglalkozásokat is tartottak az érdeklődők számára. Sátrat vert az IFELORE csapata is, akik az elsősegélynyújtás fortélyait mutatták be és nyereményjátékokkal is készültek. Más helyszíneken salátakóstoló pont, hennás és fodrász stand is várta a fiatalokat. Az idei év nagy kedvence (a két évvel korábbi alkalomhoz hasonlóan) ismét a CosHelp csapata volt, akik többek közt egy rohamosztagost és Baymax-szet is magukkal hozták a rendezvényre.

Az egyik fő attrakciót, nem meglepő módon, maga az állatkert és annak számos látnivalóval kecsegtető helyszíne jelentette. A két évvel ezelőtti SGYN óta számos új lakóval gyarapodott az intézmény, így többek közt Samut, a kiselefántot, Rezsőt a tapírgyereket és Bonifácot a vörös pandakölyköt is most láthattátok először. A nagyszínpadon (a hagyományokhoz hűen Rolando műsorvezetésével) szintén egész napos programok várták a bulizni vágyókat. A fellépők közt bűvészek (Katz Tímea, Szentgyörgyi Edina, Sárközi Barnabás, Molnár Csaba) és különböző műfajokban alkotó zenekarok/zenészek (Kiss Kata, Krisz Rudolf, Dorogi Péter, HolyChicks, Prove, Szeresd a Trashem Bébi) is voltak, így mindenki találhatott neki megfelelő kikapcsolódást. Talán itt, a refrénekere csápolva-énekelve mutatkozott meg leginkább az, hogy milyen felszabadító érzés volt ismét összegyűlni, beszélgetni és kitáncolni azt a feszültséget, amit az elmúlt időszakban tapasztalhattunk. Az idei esemény töretlen népszerűségét látva még nagyobb izgalommal várjuk a következő évi, jubileumi alkalmat!

Ezúton is köszönjük a támogatóinknak, a fellépőknek, résztvevőknek és a szervezésben segédkező embereknek, intézményeknek, hogy munkájukkal lehetővé tették az idei rendezvény létrejöttét!

Találkozzunk jövőre!

Az eseményről készült fotókat a lenti linkre kattintva tekinthetitek meg (a fotótárat a napokban frissíteni fogjuk, így érdemes időnként visszatérni):

https://efoesz.hu/magunkrol/galeria/