Végéhez ért a myPart projekt

Végéhez ért a myPart projekt

Lezárult a myPart projekt, melynek legfontosabb eredményeit április 26-án, az Eötvös10 Művelődési Házban tartott találkozón mutatták be.

A politikai részvétel egyik legfontosabb feltétele az, hogy képesek vagyunk megérteni állampolgári jogainkat és kötelezettségeinket. A 2019-ben indult myPart projekt célja éppen az, hogy állampolgársági ismeretek, kompetenciák és készségek növelésével erősítse az aktív állampolgárságot és a politikai részvételt az értelmi fogyatékossággal élő emberek körében. A kezdeményezés számos európai ország, így Ausztria, Szlovénia, Portugália és Magyarország közreműködésével valósult meg. A magyar illetőségű Laterna Magica a projekthez készülő kisfilmek készítéséért felelt, az ÉFOÉSZ munkatársai pedig szakmai partnerként segítették a szervezet munkáját. Az októberben tartott első alkalomról itt, a másodikról pedig itt számoltunk be.

A legutolsó találkozóra az Eötvös10 Művelődési Házban került sor, ahol a résztvevők megnézték és véleményezték az elmúlt hónapok során készült oktatóanyagokat. Az előadók többek közt bemutatták korábbi alkalmak workshopjainak eredményeit összegző segédanyagokat. Ezek az írások egytől-egyig könnyen érthető formában számolnak be az emberi jogokról, a demokrácia intézményéről, az európai értékekről, az egyéni döntéshozatalról és a politikai részvételről.

Bemutatásra kerültek a politikai döntéshozóknak készült szakpolitikai ajánlások és három könnyen érthető kiadvány is, melyek az alapvető politikai fogalmakat tisztázzák. Szó esik bennük a parlamentről, demokráciáról, diktatúráról, választásról és az európai uniós intézményekről. Ezen kívül a Laterna Magica által készített tudatosságnövelő kisfilmeket is megnéztünk. Ezen munkák érdekessége, hogy hazánkban élő értelmi fogyatékossággal élő emberek közreműködésével és az ő szakmai felügyeletük mellet jöttek létre.

A vetítéseket követően a résztvevők értelmezték a látottakat és megvizsgálták a művek könnyen érthetőségét. Beszámoltak arról is, hogy milyen érzés volt szerepelni, segédkezni a kisfilmekben és elmondták, hogy miért fontos számukra, hogy ezekről a témákról beszéljenek az emberek? Az esemény második felében a korábbi alkalmakhoz hasonlóan kiscsoportos workshopot tartottunk. A feladat az volt, hogy egy-egy kiosztott szituációkártya segítségével a résztvevők játszanak el egy elképzelt esetet. A szertepjátékok során a hátrányos megkülönböztetés és a jogsérelem különböző formáit vizsgáltuk meg.

A myPart projekten belül létrejött munkák hamarosan nyilvánosan is elérhetőek lesznek, így ezeket nemsokára mi is be tudjuk mutatni nektek. Az eseményről készült fotókat ide kattintva tekinthetitek meg.